První sazenice
Záznamy dokládají, že káva dorazila na Jamajku v roce 1725, kdy ji sem dovezl tehdejší guvernér, sir Nicholas Lawes, který zasadil sedm sazeniček druhu Arabica na své farmě v Temple Hall – na úpatí hor ve farnosti St. Andrew.
Tyto sazenice pocházely z francouzského karibského ostrova Martinik, na který se kávovník dostal v roce 1717 z příkazu krále Ludvíka XV. Legenda vypráví, že francouzský král svěřil jednomu ze svých námořních kapitánů tři rostliny. Jedna přežila a z této jediné sazenice se káva rozšířila do Střední Ameriky a Karibiku. Na Jamajce se díky vhodným podmínkám kávě dařilo a vysázené plochy se rychle zvětšovaly. Za pouhých devět let byl zaznamenán export ve výši 83 000 liber čistých zrn.
V roce 1932 byla výsadba kávy podpořena zákonem, aby se snížila závislost ostrovní ekonomiky na „králi cukru“, a revoluce na Haiti koncem 18. století vedla k tomu, že se mnoho vyvlastněných francouzských pěstitelů kávy přestěhovalo do Blue Mountains na Jamajce.
Do začátku 19. století měla Jamajka nějakých 686 kávových plantáží a produkce stále rostla, až v roce 1932 dosáhla vrcholu v podobě 33 milionů liber sklizených čistých zrn. Ale prudce rostoucí cena práce po zrušení otroctví v roce 1834 v kombinaci s britskou politikou volného obchodu v polovině 19. století a zvýšenou konkurencí z Latinské Ameriky vedly k tomu, že jamajská káva ztratila své pozice.
Přísná kontrola kvality
K obratu došlo v polovině 40. let 20. století, kdy jamajská vláda, jíž byla nově svěřena vnitřní samospráva, založila Komisi kávového průmyslu, aby regulovala produkci, zpracování a odbyt kávy. Pěstitelům byly poskytovány produkční pobídky a byly vytvořeny směrnice pro hodnocení kvality produktu, společně s jednotnou obchodní klasifikací zelené kávy.
Zhruba v této době také prémiová káva z Jamajky získala neocenitelného zastánce v osobě spisovatele Iana Fleminga, který v pozdějším věku strávil na Jamajce mnoho let.
Jeho slavný hrdina James Bond – Agent 007 trval na šálku jamajské kávy Blue Mountain jako na jediném vhodném doplňku dokonalé snídaně. Aby mohla být kvalita, kterou Bond hledal, trvale dostupná skutečným znalcům po celém světě, provádí Komise kávového průmyslu certifikaci veškeré jamajské kávy.
Coffee Board of Jamaica tak uděluje speciální pečeť pravosti veškeré zelené i pražené kávě exportované z ostrova, která splní přísné nároky na kvalitu zpracování.